#Fokuswonen: zorgverantwoordelijkheid of bemoeizucht

pas op: rolstoel

pas op: rolstoel

Waar begint de door de IGz genoemde “zorgverantwoordelijkheid” van Fokus en wanneer betreedt of vertrapt Fokus daarmee de integriteit van de client?

Mensen zijn bij Fokus gaan wonen omdat zij eigen baas willen blijven, behoudens de wettelijke vereisten die aan Fokus worden gesteld.

In de afgelopen jaren heeft de overheid zich een steeds grotere rol aangemeten bij de gezondheidszorg. Meestal is dat een goed ding, in het geval van Fokus pakt dit niet overal even goed uit.

Bedenk maar zelf enige scenarios in de met het vorige stukje aangeduide gevallen.

De term instelling ligt daar op de loer.

Maar ook bij alle andere projekten kan dit gebeuren.

Fokus en haar personeel zullen het risico niet willen lopen om verantwoordelijk bij incidenten te worden gehouden, met daarnaast eventuele schadeclaims of rechtsvervolgingen.

Dit kan betekenen dat de LM (al of niet op aandringen van de ADL) een zeer ongewenste machtspositie tussen de client en de professionele zorg gaat innemen, terwijl de LM slechts “filiaalhouder” is.

Het Fokusprincipe van ‘De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe’ zou dan niet meer van toepassing zijn.

 

Het zou voor zowel cliënten als personeel prettig zijn als hier duidelijke regels voor vastliggen.

 

Advertenties

36 reacties

Opgeslagen onder denken, dinges, handicap, intermenselijk, mogelijkheden, toekomst

36 Reacties op “#Fokuswonen: zorgverantwoordelijkheid of bemoeizucht

 1. Marianne

  Helaas is Fokus al een instelling geworden, door zich op te geven als ANBI (Algemeen Nut Beogende INSTELLING) en het Fokus-principe ligt allang op zijn gat

 2. Pepe

  Helaas heeft Fokus ook te maken met regels die door de overheid zijn opgelegd. Wij hebben jarenlang zonder (of met weinig) bemoeienis van de overheid kunnen leven binnen Fokus. Daar komt nu een eind aan.

  Fokus kan je niet kwalijk nemen dat zij gaan voldoen aan het door de overheid opgelegde beleid. Wel kan je de clienten die zo nodig internet hetzes tot aan de kamer aan toe moesten (moeten) voeren dit kwalijk nemen. Alles uit eigenbelang!

 3. mumke

  Daarom is het van belang dat verplichte regels bekend worden gemaakt.

 4. Pepe

  Die zijn toch bekend? Google op norm verantwoorde zorg en je weet alles.

  De verplichte regels kan je vinden op de site van Vrom, igz, azr, arbo en de diverse branchebehartigers.

  Fokus zal mee moeten gaan met de gevestigde orde.

 5. mumke

  Natuurlijk, alleen is Fokuswonen extramuraal.
  Soms wordt dit door mensen verward met intramurale zorg.
  Het is i.v.m. transparantie tegenover personeel en cliënten zeer gewenst dat deze regels aan werknemers zowel als aan clienten uptodate worden aangeboden.
  Dan kunnen van beide kanten geen misverstanden ontstaan.

 6. Pepe

  Voor de overheid is er geen verschil tussen extramuraal en intramuraal, de norm is de norm.

 7. Marianne

  Verbijsterend: Plasterk heeft bestuurders van ANBI’s (Algemeen nut beogende instellingen) vrijgesteld van wet normering topinkomens @bron: Twitter

 8. Pepe

  wat heeft dat met Mumke haar blog te maken?

 9. Marianne

  Pepe je kan je kop in het zand steken, maar je woont in een instelling en niet meer zelfstandig Zie regel in blog van Mumke :
  ” De term instelling ligt daar op de loer.”
  Het is heus een feit !

 10. Zellie

  Wel kan je de cliënten die zo nodig internet hetzes tot aan de kamer aan toe moesten (moeten) voeren dit kwalijk nemen. Alles uit eigenbelang! ‘

  Zeg @Peppie, waar was jij toen deze mensen , wellicht herhaaldelijk, om steun vroegen omdat zij al jaren (!) ondermaatse en/of geen passende zorg of assistentie geleverd kregen bij Fokus?
  Of ging jij alleen voor jouw belang?
  Ik persoonlijk, neem ieder mens het kwalijk die kiest voor de makkelijke weg ( dus de mond te houden en zaken te slikken ) in plaats van op te komen voor de gelijke rechten van ons allen.

 11. Pepe

  Ik heb geen problemen en ik ken een iemand die zich zo “sterk” heeft gemaakt en ik ben van mening dat al haar problemen die zij met Fokus heeft toch echt allemaal, stuk voor stuk zelf veroorzaakt heeft. Dus nee, ik kan dat niet steunen.

 12. Anoniempje

  @merianne:
  Waarom maak je je zo druk over wat voor term er aan Fokus hangt? Stichting, instelling, zorgaanbieder etc.
  Feit blijft dat je een eigen woning hebt, op kan piepen wanneer je wilt en dus eigen regie hebt.
  De term eigen regie word soms echter zo ver doorgetrokken, dat het meer een principe dingetje word. Feit blijft dat cliënten Fokus nodig hebben en Fokus heeft de cliënten nodig.
  Maar om dan Fokus af te schilderen als bagger bedrijf omdat er een peuk voor de deur ligt, een vaatdoekje niet is opgehangen, een handschoen wat allergie geeft etc. gaat helemaal nergens over.
  Het grote plaatje is schijnbaar niet belangrijk, alles draait om persoonlijke kleine muggenzifterijtjes die echt niet zo belangrijk zijn in deze tijd. Voor dat soort dingen moet je intern bij de manager of regiomanager zijn. De internet hetze van een paar maanden geleden heeft er enkel voor gezorgd dat er nu veel meer regeltjes gaan komen, waar dan vervolgens ook weer over geklaagd gaat worden.

 13. Marianne

  zeg Anoniempje (ver)oordeel niet. Ik ben bij Fokus gaan wonen voor zelfstandigheid. In mijn jonge jaren heb ik al in een AWBZ-instelling gewoond, waar alles over mij beslist werd. Nu woon ik weer in zo’n instelling. Waar anderen uitmaken wat ik zou moeten doen. En daar pas ik voor.
  Een allergie is een serieuze zaak. Ik zou niet behoeven te bewijzen dat het zo is en ook niet voor grote leugenaar uitgemaakt worden.
  Het grote plaatje is dat een ernstige burn-out mijn deel werd. Veroorzaakt door….en dat gaat het niet om muggenzifterijtjes, maar om iemands gezondheid! En klagen doe ik alleen over structureel aanwijsbare fouten en het onthouden van zorg. Daar is een klachtencommissie voor en de rechter.
  Hield men zich maar aan de regels! Ieder project heeft zijn eigen onduidelijke/vage regels, die per dag anders geinterpreteerd worden.

 14. Pepe

  -edit-

  Dit gaat te ver. Ban

 15. Marianne

  ha Pepe ook leuk jou te leren kennen als volger op mijn twitteraccount. Maar mail me ff als je mij persoonlijk zo goed kent ipv hier je gal over mij te spuwen. Wel zo netjes!

 16. Marianne

  dit is dus Fokus Een groot roddelzooitje

 17. Zellie

  @peppie
  Jij gaat wel erg ver zeg om het zo persoonlijk te maken, en ook geen rekening meer te houden met privacy.

  Ik weet dat Marianne niet alleen staat gelukkkig. Het project waarin zij woont is niet het enige project waar de dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. De krachten tussen cliënten uit diverse projecten in het land zijn gebundeld.

  Het IGZ dat met hele delegaties verschillende projecten heeft bezocht, komt echt niet zomaar in actie. Dan moeten er meerdere signalen zijn.

  En daarbij, misschien ben jij gewend dat alles voor jou geregeld wordt ? maar veel mensen ondervinden grote problemen met WMO en instanties – bij het regelen van de nodige zorg en voorzieningen. Dit komt niet alleen op het pad van Marianne voor.

 18. snorrepoes

  Indien een jurist meeleest: hier is sprake van kwalijke en verachtelijke schending van privacy. Helpenden die privé omstandigheden doorspelen aan anderen. Kan deze helpende juridisch vervolgt worden? Een laffe daad

 19. Yvon

  Niet netjes Pepe om “van horen zeggen” iemand persoonlijk aan te vallen. De regels die Fokus nu opgelegd krijgt zijn een gevolg van de overgang naar de AWBZ en niet van cliënten die misstanden aan de kaak gesteld hebben. Ze waren hooguit een bevestiging van wat al bekend was. De AWBZ stelt kwaliteitseisen en dat resulteert in nogal doorgedraaide regels, helaas. Zo te lezen ben je zelf geen afnemer van zorg. Koester dat vooral! Als zorgvrager valt het niet mee om continu onderhevig te zijn aan regels, willekeur, etc. van zorgaanbieders en overheid. Gelukkig hebben we in Nederland de mogelijkheid om ons te laten horen.

 20. mumke

  @Pepe

  …. de dochter van de man van mijn nicht bij jou in het project en heb ik daarom heel regelmatig verhalen over jou te horen …

  Dit is zoals je hoort te weten wél een schending van privacy. Werknemers van Fokus mogen niet spreken over clienten, niet in het projekt en zeker net tegen buitenstaanders.

 21. Eigenlijk bevestigen anoniem en Pepe voortdurend dat er inderdaad problemen zijn bij Focus waar cliënten de dupe van zijn.

 22. Anoniempje

  Bahahaha, serieus Pepe krijgt een ban omdat hij waarheid spreekt? Je zou per direct dit blog moeten opheffen. Zolang er tegen Fokus word geschopt is alles leuk en aardig, maar als er wat verder op word ingegaan dan krijg je een ban en censuur?
  Alhoewel het suggestief was heeft hij feitelijk niks verkeerd gezegd en ook geen privé info gegeven. Belachelijk dat jij adl-ers hier wel te kakken zet, maar als iemand anders hier een draai om d’r oren krijgt dan mag het opeens niet? Laatste keer dat ik hier ooit reageer, wat een dieptepunt…

 23. mumke

  Pepe kreeg de ban niet omdat er niets positiefs over Fokus zou mogen worden gezegd, maar omdat zij respectloos en privacy schendend t/o andere gesprekspartners werd. Persoonlijke aanvallen zijn uit den boze en inderdaad, reden tot ban.

 24. Pepe

  -edit-

  Een ban is een ban

 25. Anoniempje

  God wat sneu, je laat je echt kennen.

 26. SuusA

  is Anoniempje dezelfde als Pepe?? Geen client waarschijnlijk? Schokkend om te lezen hoe kleinerend Pepe en/of/cq Anoniempje schrijft.

 27. vogel

  Ik verbaas me elke keer hoe aanvallend er tov elkaar gereageerd wordt als er iets negatiefs over fokus wordt gezegd…
  Nav de blog: “de client bepaalt wat er moet gebeuren en hoe en wanneer”… Ik ben dat in mijn project al heel lang kwijt.. Het lijken mooie woorden, maar de praktijk is hier niet zo.
  @ Zellie: Je schrijft “Het project waarin zij woont is niet het enige project waar de dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. De krachten tussen cliënten uit diverse projecten in het land zijn gebundeld”. Ik ben erg benieuwd hiernaar. Waar zijn die krachten gebundeld en waar kan ik dat terug vinden? Ik had daar nog niet over gehoord, maar als iemand daar informatie over heeft, dan hoor ik het graag.
  @ Marianne: ik herken wat je schrijft… Als het over en ten koste van je gezondheid gaat, dan ga je daar stuk aan!!

 28. Zellie

  Beste @Vogel

  Twitter

 29. vogel

  @ Zellie. Ik heb geen twitter.. Misschien heb je een bericht via twitter gestuurd aan vogel, maar dat ben ik niet..

 30. Zellie

  Nee hoor @vogel . Ik gaf alleen antwoord op jouw vraag.
  Een account aanmaken op Twitter is niet moeilijk 🙂 . Zelfs ik kon het !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s