#Fokuswonen: privacy van cliënten

pas op: rolstoel

pas op: rolstoel

Al jaren wordt op het evaluatieformulier dat clienten invullen over ADLers gevraagd hoe betrokkene met de privacy van de bewoner omgaat.
Anders gezegd: wordt er over jou en je huiselijke omstandigheden gekletst, zowel binnen als buiten Fokus.
Ik heb mij nooit enige illusie gemaakt, maar het enige dat iemand kan controleren is dat wat ADLers onderling zeggen. Hier valt het mee.
In andere projekten blijkbaar niet.
Waarom de betreffende vraag in het formulier staat, hoewel er door velen niet naar wordt gehandeld is mij een raadsel.

In een onsmakelijke (inmiddels verwijderde) discussie op dit blog werd als “bewijs” aangevoerd dat deze dingen aan de commenter verteld waren door iemand die op dat projekt werkt.
Roddel en achterklap.
Betreffende commenter is inmiddels geband, d.w.z. kan niet meer op dit weblog reageren.

Ter opfrissing:

Artikel 19 lid 2 van de Fokus-CAO heeft het over geheimhouding. Hoewel dit artikel de verhouding Fokus-werkgever/ ADL-werknemers regelt wordt er ook gesproken over “geheimhouding van de gang van zaken bij Fokus.

En natuurlijk staat in de Missie van Fokus dit nog:

Fokus laat zich – behoudens de zorg voor goede arbeidsomstandigheden en -verhoudingen – niet in met de leefwijze, privacy en keuzen van de bewoner en biedt daarbij dan ook geen begeleiding. Daarmee wil Fokus zich onderscheiden van andere aanbieders van zorg en dienstverlening.

Het lijkt er vaak op dat zowel cliënten als ADLers dit tegenwoordig vergeten.

Advertenties

19 reacties

Opgeslagen onder handicap, hypocrisie, intermenselijk, persoonlijk, Zonder categorie

19 Reacties op “#Fokuswonen: privacy van cliënten

 1. marianne

  Gelukkig heb ik geen Fokus-CAO: “geheimhouding van de gang van zaken bij Fokus”

  En mag ik melden dat de cliënt aan privacy weggeeft:

  – zonder toestemming wordt een dossier aangelegd en tegen je ‘gebruikt’ bij ‘moeilijke zaken’ (klachtencommissie/rechter)
  Op herhaald verzoek dossier gedeeltelijk te vernietigen wordt geen antwoord gegeven.

  – zonder toestemming e-mailadres wordt gekoppeld aan cliëntnummer en nieuwsbrief. Om vervolgens in CC (i.p.v. bcc) verstuurd te worden aan iedere cliënt.
  Op herhaald verzoek e-mailadres te verwijderen uit mailinglijst en de papieren versie te willen ontvangen, geen enkele reactie.

  – zonder overleg opvolgen van een regeling, ADLer koppelen aan een nieuweling gedurende de hele dienst. Cliënt wenst een moment ‘privé’ en niet 2 mensen die op hem/haar staan te wachten. Met privé wordt geen rekening gehouden, regeling doorgedrukt. Weg privacy en keuze cliënt.

  – roddelcultuur zodat je in eigen huis niets meer durft te zeggen. Terwijl je je veilig in je huis zou moeten voelen.

  Een kleine opsomming

  Privacy? zoek !

 2. SuusA

  Privacy bij Fokus?
  Dat is toch al lang achterhaald.

 3. Zellie

  De hele straat weet alles van mij dankzij Fokus ..
  Roddel en achterklap en een Locatiemanager die beter gevangenisbewaarder had kunnen worden.
  Zelfstandig wonen in de wijk?

 4. Anoniempje

  Ik weet ook vanalles van buurtbewoners van mij, terwijl er in 10 km omtrek van mijn woning geen Fokus te bekennen is. Roddelen is van alle tijden, in elk bedrijf , in elke straat, wijk, dorp en stad. Bovendien weet je niet of de persoon die je gebanned hebt ook de waarheid spreekt. Het kan ook een trol zijn, dit is immers het internet.
  Ik zou hier bijvoorbeeld onder een andere naam, met een ander ip-adres, privé info over mezelf kunnen geven en vervolgens de ander er de schuld van kunnen geven. Ik neem alles, maar dan ook ALLES wat op internet geschreven word met een korreltje zout, je kan immers nooit controleren of de persoon die je voor je hebt wel echt die persoon is…

 5. Zellie

  ” Ik weet ook vanalles van buurtbewoners van mij ”

  dat zegt genoeg over jou @anoniempje

 6. Anoniempje

  Als je wel eens buiten komt en een praatje maakt met mensen in de wijk dan hoor je nog wel eens wat ja. Dit heet participeren. God wat zijn sommige mensen toch sterk in conclusies trekken…

 7. mumke

  @Anoniempje

  Ik neem alles, maar dan ook ALLES wat op internet geschreven word met een korreltje zout, je kan immers nooit controleren of de persoon die je voor je hebt wel echt die persoon is…

  Mij interesseert totaal niet wie wel; en wie niet echt is, mij interesseert alleen dat men respect voor elkaar heeft en niet als een stel viswijven op elkaar los gaat. Dan volgt onherroepelijk een ban, zonder aanzien des persoons. En gebeurt het bij de volgende alias weer, dan wordt die alias ook geband, zonder dat ik er nog een woord aan vuil maak.

 8. Anoniempje

  @Marianne:

  Waar haal je het idee vandaan dat Fokus jouw toestemming nodig zou hebben om een dossier aan te leggen? Dit is heel normaal en gangbaar, je hebt overigens wel het recht om het dossier in te zien.

  Ook is het normaal beleid dat een nieuwe adl-er hele diensten meedraait met ervaren adl-ers / Mentoren. Als je wat privé nodig hebt dan wijs je de adl-ers de deur en piep je weer op als je zover bent.

  Qua roddelcultuur draag je zelf ook je steentje bij, zowel hier als op het clientenraad forum. Als je echt vind dat het klachten zijn, leg ze dan ook op de juiste plaats neer en win daar je slag. Je gal spuien op internet, waar je echt wel weet dat het je probleem niet gaat oplossen, doet voor mij niet onder voor roddelen.

 9. Anoniempje

  @mumke:

  2 zinnetjes waren idd onnodig, voor de rest was het gewoon iemand zijn mening over publieke reacties op het internet van iemand . Maar het is jouw blog, jouw regels, dat is je goed recht.

 10. Roddelen en vertellen over is inderdaad van alle tijden en zal vrijwel iedereen doen. Denk niet dat je dat tegen kan houden, denk eigenlijk dat het vrij gezond is om je verhaal kwijt te kunnen. Het is alleen wel zo netjes om de persoonsgegevens dan achterwege of minstens erg vaag te laten, zeker als het over cliënten gaat. De discussie onlangs was wel een dieptepunt wat dat aangaat.

 11. Anoniempje

  Helemaal mee eens Cinner.

 12. Zellie

  Roddelen en vertellen over is inderdaad van alle tijden en zal vrijwel iedereen doen

  Niet mee eens. Het is wat mensen zelf verkiezen en is niet iets wat iedereen doet. Je kunt daar heel bewust mee omgaan
  En je verhaal kwijt kunnen hoeft niet dmv roddel en achterklap. Daar is niets gezonds aan.

 13. Anoniempje

  Nooit iets vertellen en ventileren over dingen die je meemaakt op je werk, DAT is pas ongezond. Maar door er de noemer van ‘roddelen’ op te plakken, kan je het erg snel als iets negatiefs bekijken.
  Praten met collega’s over cliënten (of clienten over adl-ers) kan ontzettend nuttig zijn, het is maar net wat de insteek van het gesprek is.
  Het is maar net wat jouw definitie van een roddel is.

 14. @Zellie: ik noemde het al bewust allebei: ‘roddelen’ en ‘praten over’. Niet iedereen roddelt veel (hoewel ik van mening ben dat echt iedereen wel eens roddelt, al is het maar heel sporadisch en niet kwaadaardig bedoelt). Maar iedereen praat over belevenissen, werk, en anekdotes. Er hoeven dan geen persoonsgegevens aan te pas te komen als in “wat mevr. Peters nu toch zei”. Eerder zal het gebeuren in de trend van “een cliënt vertelde” of “wat ik vandaag meemaakte”.

  Op die manier hoor ik heel vaak verhalen, ook van artsen over andere patiënten of groepen mensen. Daar is niets kwalijks aan, het zijn gewoon verhalen waar je geen persoon in zal herkennen verder. Denk dat het andersom dan nog eerder een probleem kan zijn, als patiënten over zorgverleners praten, is vaak vrij duidelijk om wie het gaat en waar diegene werkt.

  Het wordt inderdaad wat anders als dit soort vertellen verloopt via roddel en achterklap, met naam en toenaam. Dat is heel kwalijk natuurlijk. Dat kom ik in de zorg eigenlijk zelden tegen, ik weet niet hoe dat bij Focus is verder?

 15. Anoniempje

  Veel sterkte aan de nabestaanden, bedankt voor de interessante discussies Mumke!

 16. vogel

  oh ik lees dit nu… Wat triest!! Rust zacht Christina. En sterkte voor de nabestaanden. Bedankt voor je scherpe en kritische teksten en de mogelijkheid om hier je mening te schrijven.

 17. Zellie

  Heel veel sterkte voor de nabestaanden. Ik heb veel steun en erkenning gevonden in Christina haar schrijven

 18. Zal je missen Christina. Sterkte en veel liefde gewenst voor de nabestaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s