Fokuswonen: zwart

pas op: rolstoel

Net zo als Frankrijk zijn Zwarte Zaterdag kent, kent in elk geval dit Fokusproject haar Zwarte Weekend.
Dat weekend waarop blijkt dat alle ervaren krachten net met vakantie zijn vertrokken, of het is “hun weekend” niet, en de anderen, wel van “dit weekend “, nog net niet van vakantie terug zijn.
Het logische gevolg is dat er ploegen worden samengesteld, bestaande uit mensen die weliswaar allemaal zijn ingewerkt, maar doordat het meestal studenten of vakantiekrachten zijn nét niet alle ins en outs kennen.
Ook dit jaar is het Zwarte Weekend weer zonder ongelukken verlopen.
Gelukkig wel.

Maar wat ik mij nu al jaren afvraag is: waarom kan een organisatie die zegt zo voor kwaliteit in de dienstverlening te zijn, haar middenkader niet beter instrueren?
Want alleen via dat middenkader zal dit ooit kunnen worden opgelost.
Gewoon door rechtstreeks duidelijke aanwijzingen aan dat middenkader te geven.
Aanwijzingen die niet in wollige managerstaal vertaald kunnen worden zodat de “in hun kracht gezette” ADLers niet eindverantwoordelijken zijn en echt de eigen verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen.

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder dinges, persoonlijk, Zonder categorie

9 Reacties op “Fokuswonen: zwart

 1. Nog simpeler, waarom kan Focus de vakanties niet ietsje beter spreiden? (Sowieso in de zorg is de spreiding slecht heb ik het idee).

 2. Anoniempje

  De vakantie-tijd is soms erg lastig idd.
  Alle huisvrouwtjes moeten in het hoogseizoen, want zij hebben kindjes he…
  Toch vreemd dat het zo lastig te plannen blijkt, aangezien je je vakantie in Februarie vaak al moet doorgeven, zo ook bij Fokus.

 3. mumke

  Ja, er wordt ook altijd inderdaad ver van tevoren aangevraagd, waarbij wordt vermeld dat er eventueel iets kan worden gewijzigd bij bezettingsproblemen.Alleen, dit gebeurt niet, en waarschijnlijk: wordt er juist in de weekends, onvoldoende gelet op de samenstelling van een ploeg. Echte mogelijkheden om iets door te spreken met elkaar indien nodig, is er niet want de knowhow is er niet

 4. tjos

  wat een egoistische, egocentrische gedachtengangen lees ik hier zeg! Schokkend dat die hardwerkende “huisvrouwtjes” die zo goed mogelijk proberen te zorgen voor jullie niet op vakantie mogen van jullie wanneer het hun uitkomt. En dat je dan weer even terug gaat naar de basis, namelijk het werken op aanwijzing, is heel vervelend voor jullie hoor. Ik heb bijna medelijden.

  Tja, The only handicap in life, is a bad attitude.

 5. Anoniempje

  @tjos:
  Werken bij Fokus is een echte baan, en in de zorgsector kan je nu eenmaal niet vakantie nemen wanneer het je maar uitkomt.
  Als vaste werknemer bezit je een aantal kwaliteiten en competenties waar clienten op rekenen, en die vakantie-krachten niet kunnen of mogen leveren.
  Van de vaste bezetting kan nou eenmaal niet iedereen in het hoogseizoen op vakantie, daarmee komt de veiligheid van het project in gevaar.
  Mensen die daar geen rekening mee willen houden, die zou ik eerder als egoistisch willen bestempelen.
  Werken op aanwijzing zeg je, maar een invalkracht mag simpelweg niet alle aanwijzingen uitvoeren, omdat hij of zij daar niet bekwaam voor is.
  Besef goed uw gedachtegang potentieel levensbedreigend kan zijn.

 6. mumke

  @tjos, ik heb het vage idee dat je dingen door elkaar aan het halen bent.

 7. vogel

  yep, ik begrijp het ook nooit zo. Ja, ik gun iedereen (dus ook een adl-er) haar/zijn welverdiende vakantie. Maar dat kan toch goed verspreid worden? Ik werk zelf nu niet meer, maar heb wel gewerkt en daar ging dat ook zo. Er moest domweg een bepaalde bezetting (lees hier: ervaren-bekwame adl-ers) aanwezig zijn (dus lees hier: tijdens elke dienst). En dat wist iedereen. En met elkaar plan je dat goed in. En daar is dan de manager verantwoordelijk voor…

 8. mumke

  Ja, zo zou het moeten, de AH kan ook niet zeggen dat het brood samengeknepen is omdat iedereen vakantie heeft…
  Het lijkt er op dat diverse managers die bij Fokus werken alleen op “cijfertjes” letten, in plaats van een afgewogen beleid t/o zowel baas als clienten te voeren.

 9. vogel

  ja…kortzichtige cijfertjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s