Fokuswonen: vertrouwenwekkend, of toch niet….

oud-chinese gravure van een rolstoel wikipedia

Grappig dat deze zin nooit als geruststelling vóór een “gevaarlijke”  handeling wordt gebruikt.

Zo’n handeling waar het er op aan komt de ander volledig te kunnen vertrouwen.

Nee, integendeel.

Heb ik je ooit laten vallen

wordt alleen gezegd in situaties die op het randje waren.

Het randje van het toilet of het randje van het bed of het randje van de rolstoel…..

Advertenties

20 reacties

Opgeslagen onder dinges, intermenselijk, mogelijkheden, persoonlijk

20 Reacties op “Fokuswonen: vertrouwenwekkend, of toch niet….

 1. Rare vraag maar is het ook wel eens mis gegaan waarna de zin maar achterwege gelaten werd?

 2. Samantha

  Volgens mij moet jij toch de aanwijzingen geven?

 3. mumke

  @cinner
  Gelukkig niet, anders had je er zeker over gehoord. Alle keren ging het nét goed,
  @samantha
  Ook al worden aanwijzingen gegeven, dat wil nog niet zeggen dat ze goed of letterlijk worden opgevolgd. Heel vaak brengen mensen hun eigen gedachten erin, zonder na te denken waaróm iets op een bepaalde manier moet gebeuren.

 4. Inderdaad gelukkig.

 5. vogel

  Ik had hier vanochtend een nieuwe vakantiekracht voor het eerst. Ik legde bij een ‘gevaarlijke handeling’ uit wat ze moest doen. Haar reactie ‘ik krijg zoveel op me af van zoveel clienten dat ik het echt niet allemaal kan onthouden en goed kan doen’. Dus ik zei ‘ik ga je nu uitleggen hoe je het moet doen’. Zei ‘maar ik kan het echt niet in één keer goed doen, ik zal echt fouten maken’. Dus ik ‘bij dit soort handelingen kun je geen fouten maken, want dan zit ik met grote fysieke gevolgen’. Dit kwam niet bij haar binnen. Ze vond dat ze nou eenmaal fouten kon maken. Is dit bekwaam?? Is dit ‘inwerken’?? Is dit ‘besef dat je met mensen bezig ben met allerlei aandoening waarbij een fout echt gevaarlijk kan zijn’?? Hoe kan het dat deze mensen al zelfstandig naar clienten worden gestuurd?? Is hier overigens normaal hoor. Maar ik blijf me toch verbazen. En ja, ik voel me heel onveilig! Zeker omdat ook de manager niet begrijpt wat de gevolgen kunnen zijn en zij gewoon die mensen al zeer snel aan het werk zet.

 6. Nina

  Daarom schrijft DHR Jongsma ook in de INFOKUS – De verantwoordelijkheid van Fokus is niet ‘ zorgen voor de cliënt ‘ ,
  maar assistentie leveren op oproep en aanwijzing van de cliënt
  Dat een assistent wel op aanwijzing moet kunnen werken is bijzaak –
  Dit is een gevolg van het bezoek van het IGZ op een aantal projecten . Want het IGZ begrijpt het allemaal verkeerd toch ?
  Fokus is zich alvast aan het indekken

 7. vogel

  Yep, t ligt nooit aan fokus..
  Overigens hoeven ze niet voor mij te zorgen nee, dat kan ik nog best. Maar fokus moet er wel voor zorgen dat aanwijzingen van de client worden opgevolgd en het personeel daar bekwaam voor is.. Er wordt vaak te makkelijk gedacht dat iedereen dat wel kan. Ik neem het vak van adl-assistente zeer serieus. Het lijkt mij een zeer veelzijdig beroep waar je veel kwaliteiten voor nodig hebt. De adl-er verdient wat mij betreft ook meer waardering, want het beroep wordt volgens mij onderschat!

 8. mumke

  Over het feit dat ADLen een beroep is en geen “dom bijbaantje” heb ik al eens geschreven.
  Hoe eerder het bij leidinggevenden doordringt dat ze een tak van een zorg- én dienstverlenend bedrijf uitoefenen, hoe eerder toestanden als ADLers die zich niet kunnen voorstellen dat hún niet luisteren een foute en gevaarlijke handeling kan opleveren, voorbij zijn.

 9. Anoniempje

  @Vogel:

  Wat moet ik me voorstellen bij de ‘gevaarlijke’ handeling waar je over spreekt?

 10. vogel

  Dat is “Zo’n handeling waar het er op aan komt de ander volledig te kunnen vertrouwen.” Zoals de tekst hierboven.

 11. Anoniempje

  Tja, het feit dat een nieuw iemand dan zijn onzekerheid uit, wil dan nog niet betekenen dat het ook daadwerkelijk niet goed gaat natuurlijk.
  Hoort ook een beetje bij het nieuw zijn denk ik, die onzekerheid. (niet de onkunde)

 12. piet

  Ik ben zelf pas begonnen als ADler bij Fokus, maar ik verwonder mij over de manier waarop ze me snel inzetten en handelingen willen laten doen waarin ik me niet zeker voel.
  Ik befrijp de onrust bij jullie, en ik snap ook niet dat Fokus met mensen in zee gaat die niet geschoold zijn..

 13. Anoniempje

  @Piet:
  Als het een EVA-handeling betreft, en je voelt je er niet zeker bij, dan mag je de handeling per definitie niet meer uitvoeren, of je bent ingewerkt of niet. Als jij jezelf niet bekwaam voelt, ben je automatisch onbevoegd.
  Ik hoop dat je het gewoon duidelijk aangeeft als je jezelf ergens niet zeker in voelt, als je overal ja en amen op gaat antwoorden dan zul je het niet lang uithouden bij Fokus. Je moet duidelijk je eigen grenzen aangeven, zowel naar cliënten als naar collega’s.

  Bovendien snap ik niet waarom je vind dat mensen geschoold moeten zijn als je werkt op aanwijzing. Goed luisteren is het halve werk. Wel vind ik het een goede zaak dat er scholing plaatsvind in het eerste jaar natuurlijk.
  Maar als je bedoeld dat Fokus alleen mensen moet aannemen die een relevante opleiding hebben genoten dan vind ik dat de grootste onzin die er is. ADL-en is vooral een praktijk-beroep, niet alles is uit een boekje te leren.

 14. piet

  Klopt heb je gelijk in, maar toch heb ik gemerkt dat als ik aangeef dat ik een EVA handeling liever nog niet alleen wil doen, collegas verwachten dat ik het toch alleen doe. Dat zal ik ook duidelijker in de toekomst aangeven, dat ik het gewoon niet doe totdat ik er zelf vertrouwen in heb. Maar ik mis bij Fokus hierbij toch de goodwil een beetje..

 15. mumke

  @Piet
  Zolang jij je niet zeker voelt bij een handeling acht jij jezelf niet bekwaam. onafhankelijk van wat bewoners of collega’s zeggen, jij voelt het het beste.
  Gewoon op je punt blijven staan, uiteindelijk hebben zowel jij, als de collega’s en bewoners daar veel meer aan.

 16. Dat is iets wat ik elders ook vaak hoor, dat als iemand een handeling (nog) niet wil doen daar vaak gewoon op door gepusht wordt. Vaak onder het mom dat als mensen het doen, ze vanzelf wel zekerder worden er in.

 17. mumke

  Ja, dat zie ik ook veel. Maar dat werkt alleen goed bij handelingen waar echt niets kan gebeuren.
  Mensen moeten soms inwendig een stap doen, ik vind dat ze dat ook zelf moeten beslissen, anders kweek je schijnzekerheid.

 18. vogel

  Ja het zou wat mij betreft veel gewoner moeten mogen zijn dat je als adl-er en als client aan kunt geven als je je ergens nog onzeker of onveilig bij voelt. Overigens geldt dat voor mij niet alleen bij EVA-handelingen. Ook andere handelingen (zoals transfers, maar ook andere) nemen risico’s met zich mee en moeten dus goed uitgevoerd worden. Ook hier zou meer ook vanuit de ervaring en regie van de client gedacht moeten worden. Fokus heeft geen dossier van een client en geen echte kennis van ziektebeelden. Dus alleen een client kan inschatten wat de fysieke gevolgen van iets kunnen zijn. Zo kan ‘iets kleins’ vanuit de ogen van de adl-er wel grote gevolgen voor een client hebben. Dus alleen de client kan aangeven of iets ‘gevaarlijk-onveilig’ is. En dat is dus niet alleen bij EVA-handelingen.

 19. Ben het helemaal met je eens. Maar ik vrees dat het in de praktijk met machtsverhoudingen en de angst om werk te verliezen zo vaak niet gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s