Fokus: produktiviteit en kwaliteit

pas op: rolstoel

Over kwaliteit in de zorg wordt vaak gesproken.
Maar “kwaliteit” is een zeer subjectief gegeven.

  Voor  “beleidsmakers” bestaat kwaliteit, bijvoorbeeld iemand wassen en de tijd die daarvoor nodig is, vaak alleen maar uit genoeg vinkjes, kloppen de vinkjes, dan kan met de kwaliteit niet veel mis zijn.
  Voor de zorgontvanger bestaat kwaliteit vaak uit andere dingen, bijvoorbeeld hoe gebeurt het wassen, wordt er rekening gehouden met iemand in de manier waarop deze wordt aangeraakt of vastgepakt, worden de plooien,knieholtes enzovoort wel goed afgedroogd.

Het meten van deze tweede vorm van kwaliteit is bijna onmogelijk, maar zeker is dat als de tijd/zorgverhouding niet klopt, de kwaliteit evenmin klopt.
Dit geldt voor bijna alle handelingen, overal waar een vorm van zorg wordt verleend.
Ook bij Fokus, juist bij Fokus omdat deze organisatie er prat op gaat dat “De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe”.

Het ontvangen/uitvoeren van deze manier van assistentie lukt natuurlijk alleen als de ingestelde diensttijden kloppen met het aantal bewoners/verrichtingen. Dit wordt bij Fokus “produktiviteit” genoemd. Het laag, maar ook in evenwicht houden van deze produktiviteitscijfers bepalen de “prijs”van het Fokuswonen(het wonen in een ADLcluster), maar ook de kwaliteit hiervan.
Dus wordt voortdurend geschoven met de dienstroosters, met wisselend resultaat.

6 maanden geleden werd hier een bewoner tijdelijk opgenomen in een ziekenhuis en ook een andere bewoner was langdurig weg. Er werd geschoven met de diensturen zodat het “produktiviteitscijfer” weer meer in evenwicht kwam.
Beide bewoners zijn afgelopen week teruggekomen, iets wat al eerder bekend was.
Nu zijn er dus 2 mensen meer die tenminste 1x per dag opstaan en ’s avonds naar bed gaan.

Alleen……

De dienstroosters zijn niet teruggedraaid met als direkt gevolg dat er in dit project de hele dag door wachttijden voor iedereen ontstaan en de “kwaliteit” van de assistentieverrichtingen met sprongen terugloopt.

 

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder dinges, intermenselijk, Zonder categorie

5 Reacties op “Fokus: produktiviteit en kwaliteit

 1. “Nu zijn er dus 2 mensen meer die tenminste 1x per dag opstaan en ‘s avonds naar bed gaan.”

  LOL! En daar is Fokus nu hevig over aan het crisisberaden? Hoe ze die twee extra mensen zover krijgen dat ze minstens 1 dag in de week niet opstaan en niet naar bed gaan?
  Gaat het dan echt OVERAL alleen maar om Financiële Plaatjes? Ik zie hier weer een stukje zakelijk-efficiënte Rosenthal filosofie: ‘Mensenrechten moeten we niet willen, en mensen eigenlijk ook niet. Te lastig en te weinig winstgevend.’

 2. mickey

  Hier in dit project t zelfde.Steeds minder ADL-ers en dagelijks staan de ADL-ers uren alleen. 5 woningen staan leeg

 3. Dat is inderdaad diep treurig, kan er niets anders van maken.

 4. vogel

  Hetzelfde hier…diverse woningen staan leeg (lijkt bijna iets structureels…goh, waar komt dat hoge verloop van clienten vandaan?).. En wij als clienten moeten telkens maar begrijpen en begrip hebben dat er dan dus maar 1 adl-er is of weer op een andere manier met het rooster van adl-ers geschoven wordt. En dus met het resultaat dat clienten zich gaan aanpassen aan de roosters van fokus en dat lijkt haaks te staan op het beleid van fokus (eigen regie, op afroep). En daarnaast kan dat mijns inziens gevaarlijke situaties opleveren, omdat niet alles door 1 adl-er op te vangen is. Ook kan 1 adl-er ‘onverwachte’ piekdrukte niet opvangen. En toch moeten de clienten elke keer weer begrip hebben voor het feit dat er woningen leeg staan. Naar mijn idee kan het niet zo zijn dat door het leegstaan van woningen fokus niet meer kan bieden waar fokus voor staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s