Fokus, CIZ, AWBZ, WMO: eten?

Wat veel mensen schijnt te ontgaan is dat de problematiek zoals bij de indicatiestellingen voor Fokusclienten vookomt, niet alleen tot Fokus is beperkt.

Het geldt voor alle clusterwoningen die tot nu niet in de AWBZ waren ondergebracht.
Meestal hebben dergelijke bewoners een PGB, maar ik kan mij voorstellen dat ook daar opeens dingen zoals brood smeren enzo niet meer uit die PGB betaald mogen worden, maar bij een gemeente moeten worden ondergebracht, waar men grote verschillen in uitvoering heeft.

Wat staat precies over het eten in de Indicatiewijzer van het CIZ (Centrum voor Indicatiestelling Zorg):

Hulp bij eten en drinken
Het (voor)bereiden van maaltijden en de activiteiten hierbij (tafeldekken, afruimen, afwassen en opruimen etcetera), zijn activiteiten die vanuit de Wmo moeten worden gecompenseerd.
De hulp of het toezicht die de verzekerde nodig heeft bij het nuttigen van de maaltijd is AWBZ-zorg. Het nuttigen van de maaltijd wil zeggen, dat de verzekerde niet zelfstandig het eten en drinken in zijn mond kan stoppen.Iemand anders moet het eten of drinken geven en tijdens het eten en drinken de gehele tijd aanwezig zijn.

(c)freefoto.com

Een clusterwoning van Fokus betekent in de praktijk dat alle ADL-handelingen, waaronder eten en drinken door Fokus worden uitgevoerd.

Nu dreigen onderdelen daaruit te worden ondergebracht bij andere disciplines, dit om kosten te besparen.

Een Fokusuurloon schijnt duurder te zijn dan een uurloon Huishouden via de WMO.
Alleen, die “goedkope” WMO geldt meestal alleen voor Alphahulpen.

En wat mogen Alphahulpen niet?

Precies. Brood smeren enzovoort.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder dinges, overheid, toekomst, Zonder categorie

2 Reacties op “Fokus, CIZ, AWBZ, WMO: eten?

  1. Vogel

    En zie je het in de praktijk al voor je: ’s ochtends komt de adl-hulp voor het wassen-aankledengebeuren. Maar die mogen niet je thee zetten en ontbijt maken. Ook tussendemiddag heb je voor wat dan ook adl-hulp nodig (wat dan wel onder awbz-hulp valt) maar ze mogen niet je lunch maken en drinken klaarzetten of koffie zetten. ’s Avonds rond etenstijd heb je adl nodig voor iets uit de AWBZ-pot, maar ze mogen niet je avondeten in de magnetron zetten. Al die 3 keren moet er naast de adl-hulp dus ook iemand van de wmo komen. Dan word je toch tureluurs van al die hulpen over de vloer?? En natuurlijk kun je niet precies de tijden bepalen.. OP de adl-hulp moet je vaak genoeg al lang wachten. En of de wmo-hulp op een bepaalde tijd echt komt is nog maar helemaal de vraag…afroepbaar zullen ze vast niet zijn. Enne….wat ik mij dan helemaal afvraag…En is dat nou echt goedkoper dat er dan veel meer keer per dag een hulp moet komen voor de diverse handelingen? Mogen wij nog een deel van onze dag over houden voor onszelf? Voorziet de wmo er wel in dat er 3 x per dag een huishoudelijke hulp komt voor het nodige ontbijt, lunch en avondeten en het verse drinken (koffie, thee, etc, hetgeen elk mens graag wil drinken). Of moeten wij het gaan doen met droog brood, oude doorgetrokken thee, koffie maar vergeten, 3 dagen vooruitgesmeerde lunchpakketjes, frisdrank wordt in bekers voor een paar dagen klaargezet maar dan is de prik er vanaf, in het weekend zoek je het maar lekker uit, etcetc???? Zoiets?? En wie gaat het vervolgens uit de koelkast voor je pakken?? Ben ik nou de enige die hier geen brood meer van kan bakken (;) ) en totaal mis hoe dit in de praktijk mogelijk wordt?? Het lijkt een trucendoos met functies en centjes, maar hoe het in de praktijk moet wordt niet over nagedacht…

  2. christinA eijkhout

    Diezelfde vraag stel ik mij ook.
    Want goedkoper zal dit dus uiteindelijk niet worden ook al zijn WMO-uren de helft goedkoper dan Fokusuren.
    En er komt bij, dat de (huidige ) Fokusbewoners van toenmalige staatssecretaris Bussemaker geen hinder van de overgang mochten ondervinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s