Fokus: professioneel

rolstoel1

Wat is professioneel?
Volgens het woordenboek is het pro·fes·si·o·neel bn, bw 1 van beroep 2 aan het beroep eigen 3 (als)  vakman: een -nele aanpak.

Volgens de functiebeschrijving van Fokus:

Leveren van een bijdrage aan het optimaliseren van de kwaliteit van de
dienstverlening; dit houdt ondermeer in:
• bespreken met collega-ADL-assistenten en de locatiemanager van het op professionele wijze uitvoeren van de dienstverlening.

Maar wat is professioneel?

Handelt de ADL-er professioneel die tijdens het helpen bij het geven van eten, de helft op de grond laat vallen en meteen weer teruglegt op het bord om het opnieuw te geven?

Handelt de client onheus als deze na meerdere gelijksoortige incidenten vraagt: “Ben je nu zo stom of zie je er alleen maar zo uit?”.

Handelt de ADL-er professioneel die een client in natte kleren laat zitten onder het motto “er is mij niet gevraagd om te kijken of de client nat is”.

Is het professioneel als een locatiemanagers sancties instelt omdat een client het eigen leven in het eigen tempo op de eigen manier wilt laten invullen en deze manier niet past binnen het door een locatiemanager uitgestippelde beleid?

Is het professioneel als door manipulatie clienten gedwongen worden om op bepaalde tijden op te staan of te douchen in verband met het kloppen van het “schema”?

Is het professioneel als zoals in de functieomschrijving van Fokus staat:

de ADL-er tot taak heeft:
informeren van de locatiemanager wanneer er naar eigen bevindingen sprake is van (tijdelijke) verminderde regie door de cliënt.

Wanneer houdt de professionaliteit op te bestaan en komen ego’s, zowel van clienten, ADL-ers en LM-ers om de hoek kijken?

En belangrijker, wie bewaakt deze processen zodat er niet uiteindelijk rechtenongelijkheid heerst tussen clienten van een en hetzelfde project of de verschillende projecten onderling.

Immers: het uitgangspunt van de dienstverlening van Fokus is:

“Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), 24 uur per dag. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen! Zo kan hij of zij – als ieder ander – deelnemen aan het maatschappelijk leven.”.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder dinges, Zonder categorie

4 Reacties op “Fokus: professioneel

 1. lies

  hoi ik werk zelf bij fokus en wil graag reageren op jou opmerking tegen een adl assi van ben jij nou dom of lijkt dat maar zo ????
  stel dat deze adl assi inderdaad niet zo een hoog iq heeft .
  Wie geeft jou dan het recht om haar/hem op deze tekortkoming zo te discrimineren wand dat is het je hoeft dit niet op deze manier te zeggen .
  hoe zou jij het vinden als er aan jouw word gevraagd ben jij nou invaliden of lijkt dat maar zo????.
  Weet je ik ga niet elke adl assi verdedigen maar er zijn er ook bij die doen dit werk met hart en ziel en daar heb jij het maar even voor het gemak niet over .
  Een assistenie verlening is een interactie tussen twee perzonnen ook hier geld waar er 2 kijfen zijn er 2 schuldig .
  Als een van deze 2 zigzelf verheven voeld krijg je een schefen verhouding en is het de verandwording van de ander om te eisen dat je op een gelijkwardige manier word belandel .
  Dus in bijde gevalen :als jij je door een adl assi benadeeld voeld zal je er op een beschafde manier voor moeten zorgen dat je met respekt behandel word en dit geld dan ook omgekeerd
  je zit aleen maar af te geven op fokus steld je zelf hoger je bent inteligenter etc dan heb je kans dat de adl r gaat eisen dat zij /hij op een respektvole wijzen door jou word benaderd .
  En dan worden de assistenies vanzelf minder pretig
  3 spreekworden ; je moet niet bijten naar de had die je voerd ; wat je zaait oogst je zelf en er zijn altijd 2 kanten aan een medaille .
  En heel veel cliënten denken ook maar dat zij alles kunnen zeggen .

 2. Handelt de client onheus als deze na meerdere gelijksoortige incidenten vraagt: “Ben je nu zo stom of zie je er alleen maar zo uit?”.

  Ik denk dat je het over dit hebt.
  Wat jij zegt was juist de vraag.
  Natuurlijk is het niet ok als een cliënt of adl-er dat zegt.
  En inderdaad, wat je zaait, zal je oogsten.

  Alleen dat van dat bijten in die hand snap ik niet.
  Zoals jij het zegt is het net of je zegt dat clënten gewoon alles over zich heen moeten laten komen, en dat ze blij moeten zijn dat er iemand komt.

  Maar ik denk niet dat je dat bedoelt.

 3. Dorus

  Ik wil ook even mijn menig over de reactie geven.
  Het is een reactie die ik van het fokuspersoneel de laatste tijd gewend ben,als je ergens een mening over geeft voelt men zich meteen bekritiseerd ook al is het alleen je eigen mening. Fokuspersoneel is heilig wat blijkt uit het feit dat als men terecht een keer klaagt dat men dan probeert het team te mobiliseren tegen de client en schroomd ook niet andere clienten voor hun karretje te spannen.
  Ook al is het opbouwende of ondersteunende kritiek,men weet er niet mee om tegaan.Maar het gaat nog altijd over onze gezondheid die al vaak krakemikkig is en willen hier graag over meespreken.
  De laatste periodes word er mij steeds meer regeltjes opdedrongen ik mag komt er steeds minder invoor maar moeten steeds meer.
  Het grootste probleen ervaar ik dat goedwillende adl-ers meegezogen worden door de negatieviteit van sommige adl-ers.Het blijkt ook steeds dat die adl-ers die zo hard van de toren blazen zelden een keer in willen vallen als er zieken zijn en er steeds weer dezelfde zijn die er voor op moeten draaien om mij naar wens te verzorgen

 4. Als je dit maar altijd onthoudt:

  Je moet niets, behalve ademhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s