Fokus: gedachten

rolstoel1

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik eens rondgeneusd waarom het wonen in een Fokuswoning zo verschillend wordt beleefd.

Internet staat vol gegevens voor wie kijkt.

Aan de ene kant de juichkreten van Fokus Groningen dat ongeveer 90% van de clienten tevreden is, en aan de andere kant de mensen die problemen hebben met het Fokusconcept zoals dat op hun project wordt uitgevoerd.

Ik heb gemerkt dat de “tevreden” Fokusclient waarschijnlijk tussen de 20 en 35 jaar is, direkt van thuis of instelling op zichzelf is gaan wonen en veelal in nieuwere projecten zit.
Zij studeren nog, hebben een baan en hebben relatief gezien weinig assistentie overdag nodig.

In de andere groep zitten veel “die-hards”, mensen die al langer dan 10 jaar in een projekt wonen, en waar bij sommigen van hen de assistentieverlening door de handicap alleen maar vermeerderd is.
Deze mensen wonen veelal in de “oudere” projecten.

En juist daar zit het tegenwoordig vaak scheef.

Locatiemanagers die in de afgelopen jaren zijn vervangen of de vele veranderingen binnen Fokus als gevolg van eigen en regeringsbeleid; ADL-ers die doordat zij al lang werkzaam zijn binnen een projekt “het weten” en daarnaast de nieuwelingen die veelal toch vanuit een andere optiek naar het werk binnen Fokus kijken; dit alles heeft ook zijn weerslag op hoe cliënten het wonen in een Fokuswoning ervaren.

Als de communicatie binnen Fokus niet zo top/down gericht zou zijn, met andere woorden als men ook (beter)  zou luisteren naar de mensen uit de projecten, cliënten zowel als ADL-ers zouden er minder wrijvingspunten zijn.

Als er in een project reeds enige onenigheid is tussen LM,ADL en cliënten is een goede communicatie over en weer niet te verwachten. Praktijk heeft geleerd dat in dergelijke situaties de bereidheid en de mogelijkheid naar elkaar te luisteren en ook dienovereenkomstig te  handelen, er niet of nauwelijks is.

Een clientenraad en ondernemingsraad kunnen in deze blijkbaar geen rol spelen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s